10 Şubat 2014 Pazartesi

Bu Şartlarda Hemşireler Haftanız Kutlu Olsun

Türkiye’de Hemşireliğin Temel Sorunlarını konuşabilmek adına Hemşireler Haftasını önemsiyoruz ama Hemşireler yoğun bir sorunlar yumağı altında ve zor şartlarda hizmet üretirken ve Reyhanlı’ da sağlık çalışanları ve... vatandaşlarımız terör tarafından hunharca katledilirken,;

bazı sendikalar gibi eğlence düzenleyerek bir bayram coşkusu içinde hemşirelik haftasını kutlamak insani ve vicdani olmadığından hemşirelik haftasını buruk ve üzüntü içinde hissediyoruz.

Hemşirelerin gece gündüz, doğu batı demeden, insan ayrımı gözetmeden sevgiyle görevlerini yapmakta oldukları gerçeğini artık herkes kabul etmeli ve sağlıkta kaliteli hizmet verebilmenin ancak ekiple mümkün olacağı ve hemşirelerin sağlık ekibinde önemli bir fonksiyonu bulunduğu gerçeği hemen her kesim tarafından kabul edilmelidir.

"Sağlık çalışanlarının her biri zor şartlarda özveri ile çalışıyorlar. Elbette ki insanız ve yoğun çalışma ortamında bazen hatalarımız olabiliyor.

Ama bu, şiddet için asla bir bahane olamaz. Bizlere bir kardeş gibi yardıma koşan, yaralarımızı saran başta hemşirelerimiz olmak üzere, tedavimiz için emek veren hekimlerimize ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ne olursa olsun asla tasvip etmiyor; halkımızı sevgi, saygı ve hoşgörü çerçevesinde davranmaya davet ediyorum"
.
Hemşirelik mesleğinin en önemli sorunu şüphesiz ki farklı düzeylerde eğitim alınarak meslek sahibi olunmasıdır.

Ülkemizde hemşirelik eğitimi lisans, önlisans, açık öğretim, lise sonrası 18 aylık kurs ve ortaokul sonrası 4 yıllık lise şeklinde beş ayrı düzeyde verilmiş ve bu farklılık günümüzde de devam etmektedir

Hemşirelik mesleğindeki Eğitim düzeylerinin farklılığı, çalışma yaşamında yetki ve sorumluluklara yansımamaktadır. Üniversite mezunu hemşire ile lise mezunu hemşire aynı işi yapmakta ve aynı sorumluluğu taşımaktadır.

Avrupa Birliği süreciyle birlikte hızla uyum yasaları çıkarılırken hemşirelik yasasının gündemde olmaması, çıkan yasaların ülkemiz sağlık ihtiyaçlarını karşılayamaması büyük bir sorun olarak karşımızda bulunmaktadır.

Sağlıkta dönüşüm adıyla yürütülen politikalar, genelde sağlık çalışanlarını, özelde hemşireleri oldukça olumsuz yönde etkilemiştir.

Sağlıktan kar elde etmeyi hedefleyen bu politikalar tedavi edici sağlık hizmetlerine dayandığı, koruyucu sağlık hizmetlerini yok saydığı ya da finansal olarak bireysel sorumluluk alanını daralttığı için hemşirelerin istihdam sorunları ülkemiz dâhil, pek çok ülkenin önemli bir sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. .

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kadronun yarısından bile az sayıda hemşire ile Sağlık hizmetleri yürütülmektedir.

Hemşirelik mesleğinin önemli bir sorunu da branşlaşma (Ameliyathane hemşireliği, yoğun bakım hemşireliği) yapamamalarıdır

Yıllarca yoğun bakım ve ameliyathane hemşireliği yapmış hemşireler ve eğitim almış hemşireler çok farklı alanlarda çalıştırılabilmektedir. Bu hemşirelik mesleğini olumsuz yönde etkilemektedir.

AKTİF SAĞLIK-SEN olarak yaptığımız sağlık çalışanlarının meslekten memnuniyetine ilişkin araştırmada hemşire, ebe ve sağlık memurlarından araştırmaya katılan hemşirelerin yüzde 25’ inin mesleğinden memnun olduğu, yüzde 75’ inin mesleğinden memnun olmadığı tespit edilmiştir.

Sendikamızın sağlık çalışanları üzerinde yapılan araştırmada Meslekten memnuniyetsizlik nedenlerini;

1. Ücret yetersizliği, Döner sermaye ödemelerindeki düzensizlik ve Döner Sermayelerin emekliliğe yansıtılmaması,
2. Görev yetki ve sorumluluklarının belli olmaması,
3. Görev dışı işlerde çalıştırılma,
4. Risk fazlalığı,
5. Mobing ve Şiddet ,
6. Fazla çalışma ve yoğun çalışma temposu,
7. Yardımcı sağlık personeli olarak değerlendirilme,
8. Meslekte kariyer yapamama,
9. Meslekte branşlaşarak istediği branşta çalışamama
10. Toplumun mesleğe yönelik olumsuz yaklaşımı olarak sıralanmış
Ankete katılan sağlık çalışanından % 80 mesleğinin Hemşire olduğu ve Hemşirelerin % 50’sinin Şiddete maruz kaldıkları tespit edildi.

Araştırmada, Sağlık çalışanlarının şiddete uğrama sıklığı ile ilgili sorulara alınan cevaplarda;

Hemşirelerin yüzde 20’ si,bir kez, yüzde 50’si birkaç defa, yüzde 30’u birçok kez şiddete uğramış Hemşirelerin yüzde 35 ise şiddete maruz kalmamış olduğu görülmektedir. Bu sonuçlar erkek sağlık çalışanlarından daha yüksektir.

AKTİF SAĞLIK-SEN sağlık çalışanı üzerinde yaptığı araştırmada çalışanların amirleri ile ilgili soruya verilen cevapların sonucu ise
Çalışanların yüzde 90' ı amirlerin çalışanlar arasında ayrım yaptığını düşünüyor. Amirleri adaletli bulanların oranı ise sadece yüzde 10
Çalışanların yüzde 50'u yöneticilerin psikolojik baskı uyguladığını, yüzde 90’ı yöneticilere özgü kurallarla yasalara uygun olmadan yönetildiklerini düşünüyor

Yöneticilerin hoşgörülü olduğunu düşünen sağlık çalışanı oranı ise yüzde 10 olarak tespit edildi.

Sağlıktan dönüşüm programından memnun olan sağlık çalışanı sayısı rekor denecek kadar düşük çıktı.

Sağlıkta dönüşüm programından memmun musunuz sorusuna çalışanların ancak yüzde 5 evet cevabı verdi, memnun olmayanların oranı yüzde 95 olarak belirlendi.

Hemşirelik profesyonel bir meslektir. Gelişmiş ülkelerde hemşirelik meslekleşme sürecini tamamladığı halde ülkemizde meslekleşme süreci tamamlanamamıştır .

Hemşirelik mesleği bu sorunları yaşarken bunun sonucunda toplum kaliteli hemşirelik bakımı alamamakta, sağlık hedeflerine ulaşmada hemşirelik potansiyeli değerlendirilememektedir.

Bu duygu ve düşünceler içinde Reyhanlı’da başta şehit olan sağlık çalışanlarımıza ve vataANIndaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Aktifsağlık-Sen
Genel Başkanı
Hüseyin AYHAN
Yönetim Kurulu A

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder