10 Şubat 2014 Pazartesi

Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları Anayasal Haklarını İsitiyor

Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları Kullanamadıkları Anayasal Haklarını İstiyor
 Aktif Sağlık-Sen Genel Başkanı Hüseyin Ayhan, anayasada yer alan ‘Çalışma Hürriyeti ve Dinlenme Hakkı kapsamındaki Ücretli Yıllık İzin Hakkı’nı kamuda görev yapan aile hekimleri ve sağlık çalışanlarının kullanmadığını söyledi. Özel sektörde çalışan işçilerin rahatlıkla faydalandığı haktan sağlık çalışanlarının yararlanamamasına tepki gösteren Genel Başkan Ayhan, bu ayrımcılığın giderilmesini istedi.

 Sağlık çalışanlarının anayasa ve evrensel hak ve hürriyetler arasında yer alan verilmiş hakları kullanamadıklarını ileri sürüldü. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Aktif Sağlık-Sen Genel Başkanı Hüseyin Ayhan,  ücretli izin hakkının anayasa, hukuk ve hakkaniyete aykırı şekilde ihlal edildiğini iddia etti.

Bu hakkı kullanmak isteyen sağlık çalışanlarının önlerine maaş kesintisi gibi maddi külfetler ya da izindeyken yerlerine bakacak birisini bulmak, bulduğu kişiyi idareye beğendirmek gibi çeşitli prosedürler çıkartılarak hakkın engellendiğini söyleyen Ayhan,  “Bu meslek grupları maaşlarından kesinti yapılmadan yıllık iznine çıkmak, hastalığı sebebiyle işe gidemediğinde sadece tedavisini düşünmek, hastanede ameliyat olup, tedavi görürken, ‘Yerime bakacak kimi bulsam’ endişesinden kurtulmak istemektedir.

Özel sektörde, fabrikalarda, küçük bir işletmede ya da basit bir atölyede çalışan işçilerin dahi “Ücretli Yıllık İzin” hakkı varken, kamuda çalışan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının bu haktan yoksun bırakılması çalışma hayatına ve günümüz Türkiye’sine hiç yakışmamaktadır.

Bu uygulamayla sağlık personelleri arasında haksızlık, adaletsizlik, eşitsizlik ve ayrımcılık yapılmaktan öteye gitmemektedir. “ dedi.
 SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM, HEKİMLERİ  VE SAĞLIK ÇALIŞANLARINI ROBOT YAPTI
 2003 yılından başlayan Sağlıkta Dönüşüm sisteminin meslekleri itibarsızlaştırıp, farklı istihdam modelleriyle hekimleri ve sağlık çalışanlarını modern kölesi yapıp robotlaştırdığını dile getiren Aktif-Sen Genel Başkanı Hüseyin Ayhan, “Sağlıkta dönüşüm ile sağlık tesisleri tek çatı altında birleştirilerek vatandaşın hizmete ulaşmasının önündeki engeller kaldırılmıştır.

Bu durumu takdir ediyoruz. Sağlık tek elden yürütülmeli, denetimler ve mevzuatları tek elden objektif şekilde çıkmalıydı. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın yanında olduğumuzu ve bu nedenle kutladığımızı defaten ifade ettik. Ancak sağlıkta dönüşüm ile hizmet alanın memnuniyeti artarken hizmeti sunanın memnuniyetsizliği yükselmiştir.

Bunun nedenleri arasında sağlıkta oluşturulan farklı istihdam modellerini, tabi oldukları mevzuatları ve aldıkları ücretleri sayabiliriz. Bu durumlar sağlık çalışanları arasında çalışma barışını bozarken aile hekimleri ve elemanlarının çağdaş köle olmasına neden olmuştur.” diye konuştu. 
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HAKLARINDAN GERİSİ TEFERRUATTIR
Anayasanın “Çalışma şartları ve dinlenme hakkı” başlıklı 50. maddesinde yazılı “Kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir. Hükmü mevcuttur.” ifadeleri ve ücretli yıllık izin hakları ve şartlarının ancak “kanunla” düzenlenebileceği yönündeki anayasanın açık hükümlerine rağmen Ücret Yönetmeliği ve genelgelerin alt normlara dayanarak yıllık izne ayrılmaları halinde maaşlarından çeşitli kesintiler yapıldığına dikkat çeken Genel Başkan Ayhan, “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi bu konuda nasıl bir atıfta bulunmakta, herkesin bu bildirgeye aykırı her türlü ayrım gözetici işleme karşı ve böyle işlemler için yapılacak her türlü kışkırtmaya karşı eşit korunma hakkı vardır.“ denilmektedir. “ şeklinde konuştu.
“BÜROKRATİK OLİGARŞI, BÜYÜK SORUN
 Türkiye’de en büyük sorunun bürokratik oligarşi olduğunu ifade eden Genel Başkan Ayhan, “İdarelerin günü kurtarmak için anayasa ve üst hukuk normlara aykırı şekilde yönetmelik, genelge, tebliğler vb. düzenleyici alt normlar çıkarma hastalığı vardır.

Bu alt çalışma normları bu meslek gruplarının (Aile Sağlığı Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanları) ile çalışma hayatına ilişkin evrensel insanlık hak ve hürriyetleri engellenmekte ve ihlal edilmektedir.

Öyle ki; Bu ülkenin oligarşik bürokratları, uygulamada Bakandan hatta Başbakan’dan bile daha yetkilidir.

Bakanın hatta Başbakanın Genelgeleri bürokratların genelgeleri karşısında hükümsüz hatta geçersiz hale geliyor.

Görev yapan 50 bine yakın aile hekimi ve aile sağlığı elemanı var. Hukuka ve hakkaniyete aykırı şekilde maruz bırakıldığı göz önüne alınarak idarenin bu meslek grubu üzerindeki keyfi ve haksız uygulamalarının bir an önce sona erdirilmesi ve uygulamada birliktelik gerekir. 

Evrensel hukuk sistemlerinde var olan “Temel İnsan Hak ve Özgürlükleri” ülkemizde de Anayasal güvence altına alınmıştır denirse de; Maalesef Temel hak ve özgürlüklerin gerçek manada tam olarak kullanılabilmesi ve tam bir Anayasal güvence oluşturabilmesi için, bu hakların kullanılmasını engelleyen ya da zora sokan, idari, hukuki, siyasi, ekonomik vb. kısıtlayıcı her türlü engelin ortadan kaldırılması gerekir.

Soysal hukuk devletinin en tabi gereği budur.” ifadelerini kullandı. Yetkili mercilerin bu soruna el atmasını ve sorunu çözmesi gerekmektedir.
Kamu oyuna ve tüm sağlık camiasına duyurulur.
Hüseyin AYHAN
Aktifsağlık-sen
Genel Başkanı

YAZI İLE İLGİLİ HABER LİNKLERİNDEN BAZILARI
 CİHAN
 HABER3
 HABERLER COM
 SON DAKİKA
 BUGÜN
 BİZİM HABER
 STAR GUNDEM
 HABER35
 KAMUDAN HABER
 AMİRLER NET
 TIME TURK
 E HABER AJANSI
 SON DAKİKA HABERLER
 HABER AKTÜEL
 HABERLER GEN.AL
 GUNDEMDEN HABER
 PİRSU HABER
 MANŞETTEKİLER

MEMEUR HABERCİSİ
 SAĞLIKTAN HABER
 MEDYA73
 TARIM2023
 HABER FX
 HABER EKPERSİ
 HABERBORSA
 KIRIKHAN OLAY
 SONDAKİKA HABERLER
 MALATYA SONHAVADİS
 HABERİMPORT
 HABER ABONE .COM
 TÜRKİYEKAMU
 MYNET
 DOĞUHABERİ
 6DAKİKA COM
 HABER EVEREST
 HABER MONİTÖR
 SONDAKİKA.NET
 HABERUFKU
 HABER YURDUM
 HABERZAMANI
 NEDEN HABER
 DİYANETHABER
 HABER MOLASI
 EKONORM
 HABER365
 HABERGALERİ
 HBR
 HABERLERCOM SAMSUN
 SONDAKİKAHABER SAMSUN
 HABEREXEN
 MİDYAT HABUR
 CAFE FİNANS
 EGEPOSTASI
 HABERTUAR
 AYDINSES
 MALATYA GERÇEK
 MARDİN47
NAZLIM NET


GENÇ BİLİM


HABERZAMANI


BEYAZ GUNDEM


SON HABERLER


AHVALİCEDİD


HABERLER GELİYOR


NAME HABER


HABERTE.COM


EGE OLAY


HABERTURKMEDYA


TÜRKİYEBÜLTENİ


EBRULİHABER


BURSATV


HAKİMİYET.COM


GENÇBİLİM


GAZETEBURSA


İNTERAKTİFWEB


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder