10 Şubat 2014 Pazartesi

657 DMK Eskidi Revize Edilmeli


26.01.2013 tarihinde ıÜüAbant’ta bu hafta sonu düzenlenen ''Kamu Personel Sisteminin Sorunları, Çözüm Önerileri ve 2023 Vizyonu Çalıştayı''nda konuşan Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu 657 ile ilgili görüşlerini anlattı.
657 sayılı Kanun eskidi
Karakullukçu “Kamu İstihdamında İnsan Kaynakları Planlaması Ve Kamu Personel Sisteminin Yargısal Denetimi” başlıklı paneldeki konuşmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 50 yıldan uzun bir süredir yürürlükte olduğunu belirterek, Kanunun, bu süre içinde yapılan değişiklikler sonucunda ''yamalı bohçaya'' dönüştüğünü ifade etti.
Karakullukçu, 1965 yılında yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun bu zamanın koşullarını karşılayamaması sebebiyle kanunda düzenleme yapılması gerektiğini belirtti.
3 davadan biri memurlarla ilgili
Memur hukuku ile ilgili olarak 2012 yılında açılan davalara da değinen Karakullukçu, ''Danıştay'da 2012'de açılan dava sayısı 140 bin adet. Görülen 140 bin davanın içinde, memur hukuku ile ilgili açılan dava sayısı 50 bin. Yeni yıla devreden dosya sayısı 208 bin, 208 bin dosyanın içerisindeki memur hukuku ile ilgili dosya sayısı 75 bin. Buna göre, açılan her 3 ihtilafın bir tanesi memur hukuku ile ilgili'' diye konuştu.
Aktif Sağlık-Sen Sendikası  657 DMK nın düzgün bir şekilde konun taraflarınında görüşü alınarak revize edilmesi gerektiğini ve yapılacak  değişikliklerin sadece idareleri rahatlatacak düzeyde olmamamlı çalışanında özlük haklarını ve sosyal haklarını korumalıdır.Bilinirki her memur siyasetin içerisindir ama 657 DMK da siyaset yapma yasağı vardır.Devlet memurunun önündeki siyaset yapma yasağıda kaldırılmalıdır.
 Danıştay Başkanında ifade ettiği gibi Devlet memurları ve ona ek olarak çıkartılan yönetmelik,genelge,tamim,bildiriler sanki kanundan önce geliyor gibi algısı oluşmuştur
Yönetmelik,genelge,tamim,bildiriler kanunlara aykırı olarak çıktığı için pratikte sıkıntılar oluşturmakta bu nedenle davalar artmaktadır.
Özellikle yönetmeliklerde icabında,gereğinde,luzumu halinde,İta amirinin vereceği diğer görevleri yapar gibi ucu açık terimler memurlar ile idareleri karşı karşıya sokmaktadır.
Aktif Sağlık-Sen Sendikası olarak bunun nedeninin Yönetimde olan yani gücü elinde bulunduran erk orantısız güç kullanarak memurları gereksiz cezalarla karşıya bıraktığı için davalar artmaktadır.
Aktif Sağlık-Sen Sendikası  olarak;  Devlet Memurlarının halen yeterli düzeyde hak aramadığını bu hak arama oaranının artırılması gerektiğini ifade ediyoruz.
Aktif Sağlık-Sen Sendikası ; Olarak 657DMK nın vrilmiş hakların korunması ve günümüz şartlarına göre düzenlenmesi grektiğini ifade ediyoruz.
Aktif Sağlık-Sen Sendikası ; Olarak bu kanun değişikliği yapılırken şirin görünmek adına yan ve yandaşlık yapılarak memurların haklarının gasp edilmesine müsade edilmemelidir.
Dik duruş sergilemek ve Kanunun sadece sayısal çoğunluğu elinde bulunduran değil meslek gurubunda bulunan tüm sivil toplum örgütlerinin ortak mutabakatı ile alınmalıdır.
Sayısal çoğunluğu elinde bulunduran yeterli mantığından vazgeçilmelidir.
Bugün sivil toplum örgütlerinin bir çoğunun  temsil gücü ve düşüncelerine baş vurulmadan sadece benim gibi düşünüyor AB normlarıda STK lardan görüş diyor bende aldım diyerek bir yerlere varılamamktadır.
Bizim ülkemizde kanuları değiştirmek neredeyse mümkün görünmememktedir. Kanunlar hep delinerek eklenerek yapılmaktadır.
Mecliste sayısal çoğunluk sağlanamadığı için yada kanun teklifi meclise gelmesine rağmen siyasi partilerin aktörleri kanun teklifi bizden gelmedi o zaman gerek yok diyerek meclisin raflarında beklemektedir.
Kanun tekliflerine imza atan Milletvekilleri mecliste fikrinden vaaz geçmekte imzasına sahip çıkamamktadır.
Bu gün sivil anayasa diyoruz ama kanunla meslekleri tanımlanmaış meslekelrin halen Meslek Odaları Yoktur.Bu bir çelişki değilmidir.
Evet geekli tüm kanun ve düzenlemeler sonrası 657 DMK değiştirilmelidir.
Aktif Sağlık-Sen Sendikası ; Meslek kolumuz sağlık Kolu olduğu için Halen uygulanmakta olan çoğu yönetmeliklerin günümüz şartlarına göre çok atıl olduğunu ifade ediyoruz.
663Sayılı KHK ile çoğu yönetmeliğin geçerliliğini kaybetmesine rağmen nedense bu yönetmeliklerle işlemler yapılmaya devam edilmektedir.
Gelin hep bereber bu 657 DMK nu yan ve yandaş olarak değil memurların haklarını koruyarak düzenlemesini yapalım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder